20120928

Costa Vermella, de Cerbère a Paulilles

Aquesta sortida no es circular i transcorre per territori Francès. Ha estat planificada pel nostre amic Narcís Pujades.
Sortim de Girona amb dos cotxes i anem fins a Portvendres. Des d'allà es deixa un dels cotxes a Paulilles a un aparcament public. L'altre cotxe, torna a Portvendres i el deixem a l'estació de tren. Agafem el tren a les 09:06 fins a Cerbère.
Comencem a caminar des d'aquesta població, pel passeig, al costat de la carretera, per agafar desprès un corriol a la nostra dreta, es el "sentier litoral" que resseguirem tot el camí. Anem el primer tram, pel costat de la via del tren, que desprès ja anem deixant, seguint la costa. Passem pel costat d'una urbanització i desprès pel cap de Perafita. Mes endavant, trobem una instal·lació sanitària, especialitzada en rehabilitacions. Desprès passem pel cap Rederís i la platja de Tallalauca, el cap i platja del Troc i arribem a Banyuls-sur-Mer, on aprofitem per dinar.
Desprès del descans, seguim per la costa, passant pel cap Castell de Velló i abans d'arribar al cap d'Ullastrell, girem pel camí que surt a la nostra esquerra, direcció a la xemeneia que tenim a la vista, del que va ser una fàbrica de dinamita. Passem pel costat de la Platja del Forat i entrem en aquest lloc preservat.
L'entrada es gratuïta i sorprèn trobar al costat de la platja un lloc tan ben conservat. Son unes 17 Ha. que al any 1870 el suec Nobel, hi va instal·lar una fàbrica de dinamita. Va tenir un gran creixement, fins arribar a treballar-hi als anys 1960 entre 300 a 400 obrers. Finalment es va tancar l'any 1984.
L'any 89 es va presentar un gran projecte immobiliari, que va ser rebutjat per la gent de la zona i al any 98 el Consell General, va preservar aquest espai.
Actualment hi ha la casa d'acollida al turistes, lloc on es fan exposicions. Un taller de construcció de barques catalanes, un altre espai que manté la memòria del que havia estat la fàbrica i la gent que hi treballava, una zona enjardinada, espais verds i una cafeteria. Mereix la pena visitar-ho.

No es una ruta circular. Cal disposar al menys de dos cotxes.
Distancia recorreguda: 15,1 km.
Desnivell acumulat:  482 m.  

Enllaç al àlbum de fotos:

https://plus.google.com/photos/112587776376115529259/albums/5793496056882299425

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

BON PAS.- Garrotxa. puig de Bassegoda, des de coll de Teia (Albanyà)

Aproximació per autopista fins a Figueres Nord, per desprès agafar la carretera a Llers i Albanyà, pujant uns 7 km. de pista asfaltada, dire...