20121005

La Vall de Rotja, a França, des de la Collada Fonda

Avui fem una ruta circular, en part, desconeguda per nosaltres. Fem l'aproximació per Espinavell, pujant la pista fins a la Collada Fonda, als peus del Costabona; seguim la pista direcció a Setcases i aproximadament a un kilòmetre desprès, a una corba de 90º on hi surt un altra pista per la dreta, deixem el cotxe.
La Vall de Rotja, on anirem, es una petita vall situada a la comarca de Conflent a França i forma part de l'extensió de territori Francès on els pastors d'Espinavell hi tenen dret de pastura, des de temps immemorials.
Avui passarem per dos valls Franceses que queden partides per les Esquerdes de Rotja. 
La primera, s'obre entre el Costabona i les Esquerdes. Aquí hi neix el riu Tec que porta les seves aigües cap al Vallespir.
Entre les Esquerdes i la serra Garavera, s'obre un altra vall, formant a la capçalera un circ anomenat Les Conques, on també hi neix un altre riu, el de Rotja, que es un afluent del Tet i porta les seves aigües cap a Conflent. 

En lloc de pujar pel camí que va al refugi Costabona i a Coll de Pal, nosaltres comencem a caminar, seguint la pista que ens porta en direcció sud oest cap a un altre refugi de pastors. Arribat en aquest punt, fem un gir en direcció nord i anem seguint un camí no gaire marcat, però que la traça es va endevinant i que puja per la serra de la Balmeta. Quan arribem a dalt a la carena, el coll de Pal el deixem a uns 500 m. a la nostra dreta. 
Nosaltres seguim per la carena direcció a Roc Colom i desprès cap a Mort del Escolà i sense pujar-hi, anem girant direcció nord, pel pla de Campmagre i resseguim el circ de Les Conques. Arribem fins la ultima vall i desprès de passar el Salt del Cas, comencem a baixar-la per on ens sembla millor, doncs no hi ha camí definit. A la nostra esquerra ens ha quedat la serra Garavera i el seu Cim de Pomarola.
Desprès d'haver fet el primer desnivell, el del circ, ens trobem les restes d'un avió que es va estavellar a l'any 1947. Nomes hi queden les peces més grans, els cigonyals, part de la carcassa i poca cosa més.
Trobem un poc més avall, el naixement del riu de Rotja, que anirem seguint fins la cabana del Prat Barrat on hi trobem uns cavalls pasturant. Es una construcció restaurada, de pedra i amb teulat pla. Fem un petit descans i desprès emprenem la pujada direcció sud oest, seguint un camí marcat per fites de pedra, fins trobar el camí que ve per les Esquerdes de Rotja. Seguim a munt i a pocs metres, ja trobem el Coll de Rotja, per on passem a l'altra vessant, amb vistes al Costabona i la vall del Tec.
Fem un descans per dinar i desprès seguim el camí cap al Coll de Pal, baixada al refugi Costabona i seguim el camí que ens porta fins al cotxe.
Una bonica sortida, on hem descobert una vall molt bonica del costat Francés.

Ruta Circular. Distancia:  16,5 km.
Desnivell acumulat: + 948 m.

Enllaç al àlbum de fotos:

https://plus.google.com/u/0/photos/112587776376115529259/albums/5796262754896456161/5796262784387391362?rls=ig

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

BON PAS: Garrotxa. St. Feliu de Pallerols, coll de Condreu, Roques Encantades, La Salut, Coll d'Uria, St. Feliu

La diada d'avui, té un significat molt emotiu pels que formem part d'aquesta Colla. Avui, aprofitant la sortida habitual dels dijous...