20130808

La Espina, des de La Franqueta

Un dels itineraris del llibre de Jordi Bustos "Por los Puertos de Beceite", editorial PRAMES.
Aproximació des de la cruïlla d'Horta de Sant Joan, camí asfaltat fins al àrea de pícnic de la Franqueta, seguim la pista, deixant l'àrea al altre costat de riu, i deixem el cotxe uns metres mes amunt, on hi ha una zona d'aparcament. Avui ens acompanyarà durant tota la sortida un fort vent, molt més molest quan arribarem a la carena.
Seguim per la pista, per anar a buscar el Barranc del Carrer Ample que entra per la nostra esquerra, seguim indicador cap a la cantera de marbre i seguim pujant pel llit del barranc, totalment sec a aquesta època del any. Passem per la font de les Figuerasses, on trobem cruïlla que em de seguir per la dreta, passant pel Estret de Palanquetes. Un poc mes endavant, per sobre nostre i a l'esquerra, es veu una roca forada, arribem a un estret i quan sortim trobem una cruïlla de barrancs. Hem de seguir pel de la dreta. Trobarem un abeurador i un dipòsit d'aigua, que ve de la Font de les baranes. Entrem a un estret que va pujant, fa un gir  a la dreta i segueix pujant, fins arribar a un pla, que passem per entrar a un altre estret i seguir pujant. Sortim del estret i entrem a una zona boscosa que passem seguint camí i tornem a entrar a un estret on hi ha estratificacions rocoses, seguim per dins del barranc. Trobem un altra cruïlla de barrancs. Entrem uns metre pel de l'esquerra per anar a veure la Cova del Frare. Desfem el camí per seguir pel barranc que pujàvem, que es va estretint i trobem molt de boix. El camí fa un gir a la dreta i va pujant entre el boix per anar a trobar un altre camí, on girem a l'esquerra. Sortim del boixar i entrem a un prat, seguint el final del barranc.
Anem a sortir al GR7, que seguirem cap a l'esquerra per anar al Mas de Maraco i seguim cap al coll d'Alfara, que tenim al davant nostre, entre la Punta del Bassiol (a la dreta) i l'Espina (a l'esquerra).
Seguim el GR cap a l'esquerra fent cap a un petit coll pedregós, des d'on es veu Alfa de Carles i la vall del Ebre i Tortosa. Aquí deixem el GR i per l'esquerra agafem un caminet que surt cap al cim de l'Espina.
Desfem camí pel GR fins on l'hem trobat i el seguim, pujant i flanquejant per sobre del Barranc del Carrer Ample. Tot això ho fem carenant i tenint vista a la zona del Toscar i el camí de pujada a Caro. El GR va seguint canviant de vessant per les Rasses del Maraco fins que entrem a un bosc de pi.
Arribem al coll de la Miranda, on el camí gira a l'esquera i comença a baixar. Anem seguint el camí pel bosc i entre boixedes fins arribar al refugi de les Clotes.
Descansem una estona i desfem camí uns 300 m. per deixar-lo i agafar un que surt a la nostra esquerra i va a parar un coll rocós, que passem i comencem a baixar passant per una zona de pedreres i seguim baixant per anar a trobar la pista de la Vall d'Uixó que anirem seguint de baixada fins arribar al lloc on hem deixant el cotxe.

Ruta Circular
Distància recorreguda      20,6 km.
Desnivell acumulat          1.036 m.
Temps efectiu, sense parades  5 h. 34'

Enllaç al traçat:

http://es.wikiloc.com/wikiloc/view.do?id=5110167

Enllaç al àlbum de fotos:

https://plus.google.com/photos/112587776376115529259/albums/5916069654156825249

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

BON PAS.- Alt Empordà: Albanyà - St. Miquel de les Cireres - Lliurona - Albanyà.

Bonica sortida. Fa uns anys l'havíem caminat i per veure diferent, avui l'hem fet a la inversa. Aparquem els cotxes passat el pont d...