20140424

Castell d'Hostoles i Sant Salvador de Puig Alder

Matinal per la Garrotxa volcànica, programada perquè les previsions eren de pluges a la tarda.
Fem la aproximació per la carretera de Angles a Olot i desprès de passar Les Planes uns 2 km., a ma dreta hi ha l'entrador senyalitzat a la hípica i restaurant la Curenya, on deixem els cotxes.
Anem a retornar a la carretera, on girem pel costat esquerre, direcció Les Planes. Als pocs metres, trobem la paret de roca, senyalitzada per pujar cap al Castell d'Hostoles. Es un corriol que s'enfila ràpidament per salvar el desnivell fins al Castell.
Des de dalt ja tenim una bonica vista a tota la vall, amb Les Planes i Sant Feliu de Pallerols, La Salut i tota la carena del Far. A darrera nostra a nord, tota la carena de pujada a St. Salvador i la vall per on baixarem desprès.
Seguim camí baixant per la cara nord del Castell, fins arribar al collet de Font Plana, on el camí que baixem es troba per l'esquerra amb una pista que puja directa des de la hípica on hem deixat els cotxes. A la dreta, un altre corriol que va a parar a la carretera a Cogolls.
Nosaltres seguim direcció nord, el camí marcat amb blau a pedres i arbres, que ens pujarà fins a Sant Salvador. Ens trobem a dalt i veiem que hi fan una restauració al edifici, amb el que podem aprofitar per veure el seu interior, amb l'ermita. Aprofitem per esmorzar.
Seguim camí baixant per la cara nord i de seguida gira al est, per arribar a la casa el Portet, on agafem el GR 83 en direcció sud, a Cogolls.
Anem baixant i arribem a ca l'Hoste, on el camí ja es pista que ens baixa fins a Sant Cristòfor a Cogolls. Aquí girem a l'est, seguint la pista asfaltada i desprès de passar la riera, anem a buscar un lloc per on baixar-hi. Ens trobem que no hi ha aigua i a més està força brut un corriol que passa pel seu costat. Veiem al llit i costat del riu la pedra tosca, completament seca i decidim de sortir-hi, perquè no està practicable caminar pel costat del riu, així que anem a buscar mes avall una pista que ens portarà un altra vegada a la carretera a Cogolls. La seguim direcció a Les Planes, passant per Sant Pelegrí i mes avall, trobem una pista que surt a l'esquerra, senyalitzada cap al Moli dels Murris, on ens acostem per veure el salt que hi ha i les gorgues.
Desfem camí fins la carretera i seguim avall fins trobar la pista del tren d'Olot, que seguim direcció a Olot, fins que desprès de passar pel túnel sota la carretera, uns 100 m. més enllà trobem un pal indicador que senyala la pujada cap al Castell. Pugem a dalt la carretera, la travessem i ja som al camí d'entrada fins a la hípica on hi ha els cotxes.
Aprofitem per dinar al mateix restaurant i fer un descans abans de tornar cap a Girona.

Sortida circular
Distància recorreguda               14,4 km.
Desnivell acumulat                     500 m.
Temps efectiu, sense parades    4 h. 35'

20140419

Seguint traces de l'Embardissada 2014. Sant Antoni i Puig de Dot

Aquest dissabte, el nostre company Miquel, ens ha proposat, un recorregut complementari del que varen fer l'anterior dissabte, i que completa el recorregut de l'Embardissada de aquest any. Es tracta de una ruta molt bonica per fer en una matinal. 
Com la volta no serà circular, deixem un cotxe a la pista asfaltada que entra pel càmping de Camprodon, a l'altura de Can Salelles. Amb l'altre, ens en tornem fins a Sant Pau de Segúries i per la carretera de la Vall del Bac, el deixem al costat la carretera, al entrador de la Mare de Déu del Roser.
Sortim per un camí que puja al costat esquerre de la carretera i que va pujant fins a uns prats, on anem a trobar al altre costat un camí que va pujant (marques vermelles), passem pel Pla d'en Puig i arribem a la Collada del Faig, on trobem una fageda molt bonica, que ens va acompanyant. Arribem al Coll d'Aura i seguint les marques del camí, arribem a uns prats, on ja tenim a la vista la Collada del Sitjar, anem travessant el prat fins arribar-hi.
Seguim uns 15o m. direcció est, el camí i fem un gir a nord, seguint el camí que ens porta al Coll de l'Alec. En aquest punt, l'Embardissada va seguir a la dreta el PR C-186. Nosaltres, el seguim en sentit contrari, a l'esquerra, per anar cap a la Collada del Remei i un poc mes enllà, direcció nord, arribem a la Collada del Sivilla.
Aquí seguim pel PR, que surt direcció NE. i anem seguint el camí (marca vermella) amb bones vistes a la vall de la riera de Bolòs. Fem un petit descans per esmorzar i seguint el camí passem per les Portelles d'en Pitança, veiem el Coll Roig uns metres avall i arribem al Pla de la Brossa, per on puja la pista cap a Sant Antoni. La travessem i entrem al prat, on direcció oest, agafem el camí de pujada a Sant Antoni, marcat amb color grog. Anem seguint el camí de pujada fins al Coll de Sant Antoni, deixant a la nostra esquerra el Clot de la Gorda. Deixem Sant Antoni Vell a la nostra dreta i seguim cap a Sant Antoni, on arribem en uns 10 minuts.
Aquí a dalt, la vista es espectacular, es domina rodejant l'església una vista de  360º a Sant Pau de Segúries, Camprodon, Llanars, La Roca, Molló, Costabona, Bastiments, el macís del Canigó, etc.
Baixem de Sant Antoni, per l'altre costat, cap a la Collada dels Malalts i seguim la pista direcció SE cap al Pla de Bonaire, on sortim de la pista i direcció SE anem a baixar pel camí que passa pels Castellets i va a parar al Collet del Sivilla, desfem camí cap a la Collada del Remei i aquí, direcció sud, comencem a pujar seguint les marques de color blau, cap al Puig de Dot, per desprès baixar per l'altra vesant i seguint les mateixes marques, anem a parar a una pista de desemboscar. Seguim les marques i anem baixant fins arribar a la casa Salelles, on tenim el cotxe que hem deixat al matí.
 
 
NO ES UNA CIRCULAR
Distància recorreguda              12,8 km.
Desnivell acumulat                    642 m.
Temps efectiu, sense parades   4 h.
 
 
Enllaç al àlbum de Pere:
 
 

20140417

Volta a la Serra d'Ensija.

Avui, hem planificat la sortida que ja fa uns 3 anys vàrem fer, amb petites variants. Alguns dels membres de la Colla, no coneixen l'indret i crec que serà bo de repetir. L'excursió es un 10 i més amb un bon dia com el que ens fa.
Ens desplacem fins a passar Berga, desprès de la central de Cercs, agafem a l'esquerra la BV-4025 direcció Fígols i anem pujant, deixant a la nostra dreta el desviament al Centre d'interpretació de Petjades de Dinosaures, seguint amunt gairebé uns 2 km. més, fins al Pla de la Creu de Fumanya, on deixem els cotxes.
Acabem de baixar per la pista uns metres, direcció sud, per anar a trobar el PR C-73, que seguim en la mateixa direcció fins a trobar el GR 107 (camí dels Bons Homes), que seguim en direcció cap a Peguera. Passem la font de Cal Coix i arribem fins a les cases i cementiri de Peguera, amb la petita ermita de Sant Miquel.
Seguim el GR direcció nord-oest, passant pel Portell dels Terrers, on tornem a creuar la carretera que va als Rasos de Peguera i seguim el GR per una pista, cap als Terrers, que va baixant i aproximadament un km. més enllà, deixem la pista i seguim a la dreta pel camí GR 107 que segueix (el dels Bons Homes) direcció nord, cap a la casa en runes, anomenada Ferrús i que està a sota d'una paret de roca, anomenada el Roc.
Anem seguint el camí i arribem a un punt on trobem una fita de pedres, on parem a esmorzar. Desprès seguim direcció nord, guanyant ràpidament desnivell per anar a parar a sota la Roca Gran de Ferrús, una gran paret de roca, equipada per fer escalada. Seguim el camí, i anem pujant u guanyant desnivell per la Canal Gran, fins arribar a dalt el coll, anomenat l'Estret. Aquí deixem el GR i fem un gir cap a la dreta, direcció nord-est, cap a les Llosanques, zona rocosa i que per persones amb vertigen, pot tenir un grau de dificultat. El camí i seguint marques vermelles, ens va pujant fins a dalt la carena, a la Roca Blanca (2.289 m). Aquí girem cap al sud-est, per anar carenant i arribar al Gallina Pelada (2.317 m.), punt culminant de la sortida.
Des d'aquí es contempla una amplíssima panoràmica de 360 graus que comprèn el massís del Pedraforca, la serra del Cadí, el Moixeró, els pics de la tosa d'Alp, el Puigllançada, el Puigpedrós i el Carlit entre d'altres al vessant nord; el Catllaràs i els rasos de Peguera a l'est; el Montseny, Sant Llorenç del Munt i Montserrat al SE; la serra dels Lladres i la de Busa al sud i el Montsec, el Port del Comte i la serra del Verd, amb els principals pics del Pirineu Occidental de fons, a l'oest.
Seguim la carena, direcció sud-est, deixant a la nostra esquerra i uns 100 m. més baix el refugi Delgado Úbeda. Fem un gir al est i nord-est, per anar a la Creu de Ferro, Pla d'Ensija i arribar-nos al Serrat Voltor (2.279 m), on aprofitem per dinar i seguir gaudint de vistes molt boniques.
Desfem camí fins al Coll del Pla de les Torres, on hi ha el camí de baixada, però com ja hem vist al passar-hi cap al Voltor, està amb unes bones pales de neu i amb un fort desnivell, que sense grampons, ens desaconsellen baixar-hi, així que anem flanquejant pel costat la neu i anem baixant per camins que fan servir els animals que pasturen per la zona i sense perdre de vista la canal per on va baixant el camí, anem perdent desnivell, fins trobar un lloc on ja no hi ha neu, i podem seguir el camí, que ens porta en forta pendent, de baixada fins al Pla de la Creu de Fumanya, on tenim els cotxes.
Sortida circular
Distància recorreguda                18 km.
Desnivell acumulat                     1.122 m.
Temps efectiu, sense parades    6 h. 38'

20140410

SADERNES: St. Aniol, Salts del Brull i de la Capa i Cova dels Trabucaires

Desprès de un temps llarg sense accedir a la zona de Sadernes, aquesta setmana hem decidit de fer aquesta sortida que ja teníem parlada des de feia molt de temps.
Accedim amb els cotxes fins al últim aparcament habilitat. Comencem a caminar, passant pel pont de Valentí, fins a Sant Aniol, on fem un petit descans. Continuem camí tornant per la passarel·la i al altre costat, agafem el camí de pujada cap al Collet de Clarioles, on fem parada per esmorzar.
Seguim direcció nord, pel camí del pujant d'en Llebre i desprès de superar uns 150 m. de desnivell, deixem el camí, baixant a la nostra esquerra, per un corriol que de seguida queda molt poc definit, i que es va endevinant, trobant de tant en tant alguna fita. Es camí perdedor i no recomanable per gent no acostumada a resseguir vells camins perduts.
Després de alguns trams de forta baixada, arribem al riu, on uns pocs metres a l'esquerra ja ens trobem amb el saltant del Brull, amb vista a la gorga del Brull uns 30 m. per sota. A la dreta del saltant, i ha un camí marcat com de sortida, que ens portaria a una cruïlla (que ja trobem més endavant), poc abans del pas Gamarús.
Nosaltres, pugem riu amunt, per anar a trobar el Salt de la Capa, aquest tram es va passant com es pot, en funció de la quantitat d'aigua que baixa pel riu. Arribem a la gorga, i tenim al davant nostre el salt que per la seva forma de capa, l'hi dona nom.
Reculem pel riu fins un poc abans del camí per on hi hem baixat i al costat dret, agafem el que ens sembla un camí de pujada, que aviat veiem que també es molt perdedor. Com la nostra referència es el peu de roca de la cinglera, tirem amunt pel mig del bosc, per allà on podem, i quan arribem a la roca, ja trobem una traça de camí que anem seguint direcció sud-oest fins un punt on ja tenim que grimpar per la paret de roca. Es l'accés a la cova dels Trabucaires. En aquest punt, es millor ajudar-se d'una corda, ja que a la paret hi ha varis punts per enganxar la corda, que ens serà molt útil sobretot a la baixada. Avui, hem tingut la sort que ens acompanyin dos expertes amb aquestes disciplines, com son en Xavier i Jordi, que s'han incorporat al grup per fer aquesta feréstega sortida.
Es fa una grimpada i desprès es passa per una zona de roca on hi ha pedres soltes, que totes cauen al punt de pujada, així que si queda algú a sota, millor que se'n aparti. Arribats a dalt ens trobem amb una balma en pendent, que es la que rep el nom de cova dels Trabucaires. El que si es espectacular, es la vista que hi ha des de aquest mirador. Al davant, tenim el Bassegoda i a baix a l'esquerra, el lloc on hem estat, es veu la gorga del salt de la Capa.
Desfem amb molt de compte el camí de baixada, ajudats per la corda. Seguim el camí que baixa uns metres direcció sud, sud-est i anem seguint com podem el que s'endevina de traces i alguna fita de tant en tant. De vegades anem amunt o avall fora de traça i si ho veiem malament, fem variacions per intentar trobar la resta del camí. Realment, es un camí perdedor i que només es pot intentar de fer amb un Gps amb mapa incorporat, per saber al menys la cota i direcció a on anar.
Passem el pas Gamarús, que es un pas aeri, però equipat amb cadenes, i com ja hem fet tard amb tanta aventura, parem a dinar.
Seguim camí de baixada a can Barrufa, sense senyalitzar i amb algunes fites, però ens orientem i arribem a la casa. Seguim direcció sud-oest i desprès sud-est, per tornar a passar per Sant Aniol i desfer el camí de baixada fins als cotxes.
El paratge que hem vist es totalment salvatge per ser poc accessible. Es una sortida on no es fan molts kilòmetres, però es molt lent de caminar, per les condicions dels camins perduts, trams que van des de que es deixa el pujant del Llebre fins arribar al pas Gamarús.
Avui, a més del esforç hem deixat pel camí un smartphone i unes ulleres, perduts a la muntanya.

Sortida circular
Distància recorreguda               18,6 km.
Desnivell acumulat                     773 m.
Temps emprat, sense parades   7 h. 27'

Enllaç a la traça:  http://es.wikiloc.com/wikiloc/view.do?id=6559902

Enllaç al àlbum de fotos:
https://plus.google.com/photos/112587776376115529259/albums/6001800283419481633?authkey=CNTMspeQ2pyVUw

Enllaç al àlbum del Eduard:
https://plus.google.com/photos/111299868802890492636/albums/6003754928244537825?authkey=COi7lZTlienfmgE




 

20140405

La Nou de Berguedà_Sobrepuny

Aquesta sortida, es repeteix amb la que vàrem fer el 13 de març d'aquest any, amb una petita variació que ja la apuntava al comentari d'aquell dia.
Tot el recorregut es repeteix, a excepció del tram de tornada, que va des de la collada de Pasquals fins als prats de Marginet, que aquesta vegada hem baixat pel camí més fresat i que realment es millor fer-ho per aquest. Al mapa, es distingeix la traça d'avui, amb el color blau.
També al arribar al Santuari de la Mare de Déu de Lourdes,  hem baixat pel passeig que va fins a baix la riera, on hi ha unes fonts i una petita cova amb la Verge, al racó anomenat La Foranca.
 
Sortida circular
Distància recorreguda               11,3km.
Desnivell acumulat                     886 m.
Temps emprat, sense parades   4 h. 8'
 
 
 
 
 

20140402

Joanetes - Puigasacalm, per la Canal del Barret

Aquesta setmana i per les previsions de pluja per dijous, la Colla, ha avançat el dia de sortida a dimecres, programant aquesta bonica sortida. Jo no he pogut canviar gestions previstes i em toca quedar sense muntanya.
El que han fet, està molt bé, pujada pel canal del Barret, camí dels Burros fins al collet de Clivillers, pujada al Puigsacalm, continuant direcció nord-est, per baixar un altra vegada al Coll de Joanetes, anar direcció nord cap al camí de Les Olletes, per baixar-hi i un poc més avall de la cova, agafar el camí que puja a la dreta, direcció est, sud-est, fins al coll del Forn i per un camí que passa a ran de cinglera direcció sud-oest, tornar a enllaçar el camí de pujada i desfer-lo fins al cotxe.
 

 
 
Sortida circular
Distància recorreguda            12,3 km
Desnivell acumulat                  1.170 m.
Temps emprat, sense parades 5 h. 24'
 

BON PAS.- Alt Empordà: Albanyà - St. Miquel de les Cireres - Lliurona - Albanyà.

Bonica sortida. Fa uns anys l'havíem caminat i per veure diferent, avui l'hem fet a la inversa. Aparquem els cotxes passat el pont d...