20141230

Sora - Alpens - Santa MArgarida i Sant Marti de Vinyoles - Sora

Aquesta es la ultima d'aquest any. Gairebé 1.400 km. caminats i 73.000 m. de desnivell + acumulat.
Arribem a Sora per la C-25 i C-17, sortida desprès de Montesquiu, només passar el túnel de Codines. Deixem els cotxes a un aparcament que hi ha a la vora de l'església. Avui es dia de fres, sort que no fa gens de vent. La temperatura al arribar, es de -8º, així que a abrigar-se i caminar.
Baixem el carrer fins a l'entrada del poble i girem a la dreta, per una pista, que ens porta cap a Can Riera i més endavant al Mas d'Amunt, quan ja hem passat aquest, trobem una font al costat la pista i poc més enllà, a l'esquerra i ha un pal indicador. Aquí, cal agafar a la dreta un corriol que ens porta per dintre a bosc direcció O., fins anar a trobar una pista a 1 km. aproximat més enllà. Quan hi arribem cal girar a la dreta i seguir-la pujant uns 150 m. i a l'esquerra trobem un corriol que hem de seguir direcció O., que ens portarà cap al Molí de Clarà, on trobem una pista, la seguim fins a una corba tancada, on a la dreta puja un camí, l'hem de seguir uns 80 m. i desprès a l'esquerra surt un corriol que puja decididament, a trobar la carretera a Alpens, que ja tenim a la vista. Seguim fins Alpens, fins a trobar al costat la carretera un monument a la sardana. Aquí hem de pujar el carrer, per trobar ja les marques del GR i PR, que anirem seguint fins al oratori que hi ha al cap de munt.
Hem de girar a l'esquerra, seguint marques blaves, grogues i de GR, passant a la vora del mas de Torrats i seguim el GR, passant a la vora de la Roca de Pena, una formació singular de roca, a la vora del camí.
Anem seguint les marques del GR i uns 800 m. més endavant, deixem la pista, per pujar a l'esquerra, seguint les marques grogues i també de GR, i amb un dolç desnivell arribem al Collet de l'Ampolla, seguim i passem per les Saleres i anem a sortir al Coll Tallat, tenim a la vista Santa Margarida. Pugem el Serrat de l'Àliga i arribem a l'ermita, des d'on hi ha una bona visual al nostre entorn. Seguim camí i GR direcció E., i ens porta cap al Collet de la Baga i baixa a Sant Martí de Vinyoles. Aquí decidim dinar i ens posem a un prat al costat la pista que baixa a la nostra dreta. Per aquesta pista cal baixar fins a baix la riera, on hi ha un filat. Creuant la riera en aquest punt, es troba el camí que ens portarà pel Coll de Trema-roques fins al Boixader, on ja agafem la pista que ens portarà fins a Sora.

Sortida circular
Distància recorreguda              20,2 km.
Desnivell acumulat                   780 m.
Temps efectiu, sense parades   5 h. 16'  


Enllaç al àlbum de fotos de Pere Magrià






20141227

Ripoll - El Catllar - Carena de Vilardell - Solei de Cubell - Ripoll

Avui, la Colla dels dissabtes, han planificat una bonica volta pel Catllar.
Sortim des del aparcament a tocar de la caserna dels Mossos a Ripoll. Passem sota la via del tren i seguim el vial asfaltat, passant també sota la C-17. Desprès seguim aquest vial uns 200 m. fins que veiem a la nostra esquerra el corriol que ens puja a la Font d'en Jordana. Aquí el camí gira al SE,  (marca blanca i verda) pujant pel Calvari i el Pla de la Bandera, on hi ha el Fortí (aparença de pou de glaç); passem pel seu costat i fem un gir cap al S. i SO., pujant pel Serrat dels Grills, Collet de Fornells i amunt fins arribar a el Catllar. Seguim cap al Puig del Catllar.
Seguim per la Carena del Vilardell i desprès baixem a trobar un camí que ens porta direcció O, fins a la casa de Vilardell, a sota al pla. Aquí agafem un camí marcat amb blau i vermell que ens porta fins a la Collada de Bufatals, on fem un gir al E. per baixar decididament fins al quatre camins. Aquí ja podríem baixar, direcció E., directament cap a Ripoll. Però com encara es d'hora, decidim agafar la pista que gira al O. i que ens puja a can Cubell i desprès ens arribem fins al Collet de Cubell. Aquí potser es millor anar a buscar el PR de Itinerànnia, però nosaltres hem seguit una traça (marcada amb vermell) a la vora del filat que hi ha girant al S. Fent això fem una pujada i baixada a la muntanya, quan ens adonem al altre costat, que hi ha un camí, que ve des del Cubell planejant. Seguim aquest camí, passant una porta del filat direcció E. i ens porta planejant, a trobar força més avall el PR de Itinerànnia, a les Basses del Vilar. Aquí seguim una pista força fangosa que ens baixa passant a la vora de El Vilar, passant desprès el rierol (seguint les marques grogues) i sota la via del tren, per trobar desprès una zona de aparcament, on ja seguim una pista asfaltada, que ens porta pel costat del riu Ter fins a on tenim els cotxes.



Sortida circular
Distància recorreguda              13,3 km.
Desnivell acumulat                    746 m.   
Temps efectiu, sense parades   4 h. 37'



20141223

Les Salines

Aquesta setmana, avancem la sortida habitual del dijous, a dimarts, per la coincidència amb la festa de Nadal.
Avui hem decidit d'anar a Les Salines. Fem l'aproximació des de La Jonquera, per la GI-501 passant per Agullana i La Vajol fins als Restaurant Manrella, a peu de carretera, i a la propera corba, hi ha espai per deixar dos o tres cotxes, lloc on els aparquem.
Sortim seguint el camí cap al coll de Lli, anant pujant per la pista, quan hi arribem, ja veiem a la dreta, el camí per on tornarem. Seguim la pista, que ens puja fins a tocar al castell de Cabrera, on ens hi arribem, per gaudir de la vista que hi ha i aprofitar per esmorzar, avui que no fa vent.
Desfem camí fins a la pista i la seguim, pujant fins al Pla de la Creu, lloc on trobem un pal indicador, que ens dirigeix per la dreta, cap a Les Salines. Seguim el corriol que ens passarà al altre costat de riera i ja arribem a la font i Santuari de Les Salines. anem també a veure la cova i desprès, seguim la direcció del pal indicador, cap al coll dels Pous. Quan hi arribem, girem cap a la dreta (E), pel corriol que ens pujarà cap al Puig de Les Salines, punt més alt de la sortida (1.333 m.). On fem un petit descans i admirem el paisatge que tenim als nostres peus. Hi ha molta boira per l'Empordà i el sud de França. Tot i això podem veure la punta del Pec de Bugarach, el Neulós, i tota la part alta de l'Albera. Per on hi ha millor visual es tot l'interior, la Garrotxa i part de Pirineu i Canigó.
Seguim el camí, segons el pal indicador, cap al Coll dels Cirerers, que està marcat amb color grog, i que va baixant des del mateix Puig, per la part francesa, direcció N. Quan ja fa una estona que baixem,i desprès de la Collada del Estràbol, agafem un camí que canvia de vesant, tornant direcció S i ens adonem que no anem be (Però vist sobre mapa, aquest camí, marcat també amb color grog, ens portaria igualment molt a prop de Les Illes, on podríem empalmar amb el de tornada pel coll de Lli, evitant alguns kilòmetres a la ruta). 
Aquesta vegada, retrocedim i agafem, també seguin marques grogues, l'altra vesant (N) i anem baixant fins al Coll del Cirerers, on ja empalmem amb el GR10, que en aquest tram, s'anomena camí dels Trabucayres, el GR va adreçant pista i amb forta pendent ens baixa fins a La Selva, un mas que està a tocar de la carretera. Fem una parada per dinar.
Desprès seguim i de seguida baixem a la carretera, que hem de seguir gairebé uns 4 km. fins al poble de Las Illas, on hem d'anar a buscar l'Hostal dels Trabucayres i pel seu costat, surt el corriol que en anirà pujant pel còrrec del coll de Lli, primer corriol i després pista, fins al coll per on varen passar els mandataris nacionalistes i molts republicans que fugien de les tropes franquistes, a la retirada de la guerra espanyola. A dalt alt coll, hi ha una placa commemorativa. 
Arribats al coll de Lli, ja només ens queda desfer camí fins als cotxes. Una bonica sortida.



Sortida circular
Distància recorreguda               18,8 km.
Desnivell acumulat                    1.004 m.
Temps efectiu, sense parades    5 h. 35'

Enllaç a la traça           http://es.wikiloc.com/wikiloc/view.do?id=8500707

Enllaç a les fotos de Eduard

Enllaç a les fotos de Joan Costa

20141222

Portada del Pessebre a Sant Mateu de Vilanna

Sortida organitzada per la Colla l'Isard, de Bescanó.
Tradicional des de fa anys, el portar el Pessebre a Sant Grau, però aquest any al haver-se endut el riu, la passera des de Bescanó, s'ha variat el lloc on portar el Pessebre, elegint Sant Mateu, a Vilanna.
Sortim des del aparcament que hi ha a l'entrada de Bescanó i anem a buscar el camí a Estanyol, que seguim fins a Can Ferrer Pages, on fem un gir cap al O. per anar cap a Can Viader i desprès girem al N. i O. per apropar-nos a Can Parrac, seguint cap a Can Ribes i ens dirigim a El Turó del Cavalls, on fem un gir cap a SO, pujant per una pista asfaltada, primer i desprès ja de terra, que ens puja a Cal Teixidor, on hi ha cavalls. Seguim el camí direcció N que ens porta fins a Vilanna on per la pista asfaltada, anem seguint aquesta direcció fins arribar a l'ermita de Sant Mateu.
Aquí la organització ja ha preparat un bon esmorzar, a base de pa, botifarra, coca, amb begudes, vi i vi dolç. Desprès de aquest copiós esmorzar, fem una cantada de Nadales al davant del Pessebre, passant una bona estona tots plegats.
El camí de tornada, el fem baixant per darrera l'ermita, per un camí que ens porta en una ràpida baixada, fins al pou de glaç i la carretera de Bescanó, tornant pel carril bici.

Sortida circular
Distància recorreguda        12 km. aprox.
Desnivell acumulat              238 m.
Temps efectiu                       3 h. 05'                   

Enllaç a la traça (anada)     http://es.wikiloc.com/wikiloc/view.do?id=8489669

Enllaç al àlbum de fotos de Pere Magrià

Enllaç a la web de Colla l'Isard

20141218

Riba del Onyar i volcà de La Crosa. Dinar de Festes.

Avui, hem planificat una sortida curta, perquè tenim previst fer un dinar de germanor amb tots el caminants, que han pogut i s'han volgut aplegar amb nosaltres. 
La proposta, ha estat una agradable descoberta de les rodalies de Sant Dalmai. Sortida totalment recomanable a nivell familiar. 
Hem sortit des del poble de Sant Dalmai, creuant la carretera pel semàfor i agafant la carretera direcció a Brunyola. A l'altura del pont que creua l'Onyar, hem agafat el camí que surt pel seu marge esquerre, per no tenir que creuar-lo més endavant per la passera. Seguim el curs, riu amunt i el paisatge es molt bonic. Encara està molt recent la riuada d'aquests dies i hi ha moltes restes de brossa i arbre per les voreres.
Anem caminant i arribem a la resclosa d'en Borra. Seguim caminant pel pla fins anar a sortir a una pista que passa pel davant de Can Aulina i el camí segueix fins a un punt on fa un gir a la dreta, direcció E. i segueix planejant i baixant. Passa pel darrera de Can Bosch que ens queda a la nostra dreta i desprès fa una pujada fins a dalt als camps. Ja podem observar al davant nostre, que el terreny ja comença a tenir l'aparença volcànica. Tant com ens hi atansem, ja veiem la gredera al costat de la carretera. Anem fins al mirador, des d'on veiem el gran cràter del volcà. Anem seguint direcció a Can Coll i abans d'arribar-hi creuem la carretera, per anar a buscar el camí que va rodejant el cràter per la seva part alta, doncs amb les ultimes pluges, pensem que hi pot haver fang a la part baixa. Anem fent la volta i passem a la vora de can Buanya i seguim camí fins a pujar a Sant Llop, resta de l'ermita romànica. Desprès tornem a desfer camí per anar a baixar cap a Sant Dalmai.
Desprès d'aquesta bonica passejada, ens en anem a dinar al restaurant La Crosa, a Sant Dalmai. Totalment recomanable per el bon servei, menús i tracte del seus propietaris, el Josep i la Conxi.
Desprès del dinar, fem una cantada de nadales i cançons, per part del grup i acompanyats a guitarra, pianola i flauta, acabant d'arrodonir la diada. Ens hi hem aplegat vint-i-quatre companys de Colla.
Vull donar les gràcies a tots el companys i companyes, que amb la vostra presència aquest dia i durant tot el curs del any, sortida a sortida, heu fet que el grup vagi creixent en bona harmonia.
Aprofito per desitjar unes Bones Festes a tots els lectors d'aquest bloc i agrair-vos el comentaris que heu fet.

Sortida circular
Distància recorreguda              11,1 km.
Desnivell acumulat                    189 m.
Temps total                                 3 h 36' 





20141213

Pujada del Pessebre al Mont Petit

Aquest dissabte, ens ajuntem caminants de la Colla dels dissabtes, per anar a fer la plantada del Pessebre al Mont Petit. Ens hi ajuntem 18 caminants i simpatitzants de la Colla. 
El grup surt des del cementiri de Oix i puja pel PR, al començament per pista, passant per l'Alou, la Ferreria i la Pineda, per desprès agafar el corriol marcat, que puja fins al Coll Sapell. Des d'aquí arranca el camí que ja no està marcat (s'hi troben algunes fites) que ens puja fins al turó del Mont Petit.
Quan hi arribem, recuperem les peces que queden del any passat i n'afegim les que falten, i tornem a plantar-lo. Fem una cantada de Nadales i ens reconfortem amb coca, dolçaines i cava, que no falten en aquesta ocasió. 
Tornem a desfer el camí fins als cotxes.
Per acabar-ho be, ens en anem a dinar a Can Bundància, on fem una llarga sobretaula de germanor.




Enllaç al àlbum de fotos de Pere:


20141211

Campdevànol - Sant Marc d'Estiula - Torrent d'Estiula (o de la Cabana) - Campdevànol

Per planificar aquesta sortida, s'ha de tenir en compte, on es deixa el cotxe. Hi ha dos opcions, o deixar-lo i sortir des del poble de Campdevànol (afegir 2,5 km.), o deixar-lo al aparcament que hi ha a la vora del càmping Pirinenc. Aquesta segona opció suposa pagar 10 € per cotxe i dia.
Nosaltres, hem deixat el cotxes a un polígon que hi ha abans d'arribar al càmping, però ja ens han advertit que no es pot deixar allà.
Comentat això de la logística, comencem a caminar amb un dia esplèndid, de cel blau i amb molt bona visibilitat. Seguim un camí que va paral·lel a la carretera, fins a la zona d'aparcament. Passem al altre costat de riera i una vegada passat el càmping, agafem el camí de can Paraire (formatgeria) i uns 300 m. més amunt, deixem la pista, per agafar camí marcat amb pintura groga, que ens va pujant per dintre el bosc fins al Collet de Sant Quintí. Seguint el camí marcat, anem pujant fins a Sant Quintí de Puig-rodon, on fem parada per esmorzar.
Desfem camí fins a la Collada i anem seguint el camí marcat, cap al Coll del Vent i pujar decididament fins a Sant Marc d'Estiula, a la Serra de Sant Marc, punt culminant de la nostra sortida.
Seguim camí direcció SO fins al coll de la Creu de Ginebre i aquí canviem a direcció S baixant per un corriol que hi ha passant el filat; anem a parar als Plans de les Ajagudes; el camí gira a SE i ens baixa mes avall, al Pla de les Bigues. Seguim baixant pel camí i passem el Collet de Reixac, el camí segueix direcció E i ens porta al Coll de l'Oró. Aquí fem un gir direcció N per acabar baixant fins a Sant Feliu d'Estiula.
Seguim la pista, direcció NE que ens portarà fins a la riera d'Estiula i abans d'arribar als gorgs, deixem el camí i baixem a uns prats, on ens parem per dinar. 
Continuem a trobar el camí que hem deixat i baixem a la riera, per trobar el primer gorg, el del Colomer, ara ja anem seguint pel costat la riera i anem trobant la resta de gorgs, Petit del Colomer, del Forat, de la Bauma, de l'Olla, de la Tosca i finalment el de la Cabana, que hi dona nom al paratge.
Seguim el camí que va a la Font de Querol i des de allí, ja desfem camí fins als cotxes.



Sortida circular
Distància recorreguda              20,5 km.
Desnivell acumulat                   773 m.
Temps efectiu, sense parades   5 h. 54'


Enllaç al àlbum de fotos de Joan

20141204

Sant Quirze de Colera - Puig d'en Jordà - Puig de la Calma - Coll de Banyuls - Sant Quirze de Colera

Avui, degut als pronòstics de pluja per gairebé tot el territori, decidim de fer una volta per l'Albera que sembla el lloc menys amenaçat. Quan fem l'aproximació a Sant Quirze de Besora, ens sorprèn la intensitat de la pluja de dies passats per aquest terrenys. Els cabals dels rius, han fet estralls a la carretera i vegetació (arbres arrossegats per la força del aigua). Ha tingut de caure molta aigua per fer això, doncs la conca de muntanya que la recull, es molt propera.
Sortim des de Sant Quirze, i ens trobem sorpresos quan veiem que la riuada, s'ha emportat el pont de fusta per on creua el camí la riera. que a més encara baixa un xic crescuda. Creuem al altre costat del riu, posant-hi pedres, i pugem cap a la font del Convent. Des d'aquí el camí està marcat de color groc i ha un indicador direcció Coll de Pallerols i Coll Dofines. Seguim direcció a Coll de Pallerols. El camí va pujant de manera continuada fins a dalt al Coll. 
Pel que veiem, comparant en fa gairebé dos anys que hi vam estar, aquest camí no s'ha estesat i en algun tram,  gairebé està tapat per la vegetació. Pot ser seria més aconsellable pujar al Coll de Dofines i passar per dalt la carena.
Fem un petit descans a dalt i seguim el corriol a la nostra esquerra, direcció nord (segueix pintat en color groc). A uns 300 m. més enllà, veiem a la nostra dreta, a uns 25 m. del camí, un indicador que senyala la Font Jordana. Nosaltres seguim pujant i un poc més amunt ens trobem el refugi a la vora del camí. Seguim pujant i el camí fa un gir cap a la dreta (est) i  va a parar al Coll del Teixó, des d'on girem al oest i acabem de pujar al Puig d'en Jordà. Des d'aquí dalt hi ha vistes al Puig Neulós, a la Costa Vermella i a Banyuls al nord, a la serra de la Balmeta al est, cap al sud la zona de Vilamaniscle i al oest la Garrotxa, encara que avui està una mica tapat per boira i núvols i la visibilitat no es bona.
Desprès seguim baixant el camí cap al oest i desprès a nord, fins trobar el Coll del Torn. Passem per sota el Puig del mateix nom i aquí tornem a guanyar altura (uns 100 m.) per arribar al Puig de la Calma, aquí ja tenim a la vista el Mas Pils i el Coll de Banyuls, anirem baixant per la carena direcció NO. seguint les marques grogues.
Des del mateix coll i per sota del bunker que hi ha (que es deu fer servir de refugi), baixa el camí marcat amb groc a un arbre. Avui també hi trobem aigua a dojo, pel mig del camí a la part baixa, i anem passat poc a poc fins a la carretera, on anem seguint-la direcció al Mas Pils i abans d'arribar-hi ja trobem a l'esquerra, el camí del GR que baixa cap a la riera.
Quan hi arribem, també tenim dificultat per creuar-la, hem de retrocedir i passar posant-hi pedres al riu, desprès anem a buscar un altra vegada la pista que no hem pogut passar.  La anem seguint amunt i també comprovem la erosió causada per l'aigua d'aquests dies passats. Més amunt trobem a la dreta, un corriol que ens pujarà fins a la Fonteta i desprès torna a sortir a dalt la pista que hem deixat, per continuar al Coll de la Plaja. Comencem a baixar, primer seguint la pista i desprès per un corriol  que surt a la nostra dreta (sempre seguint GR), fins a Sant Quirze, on dinem a dintre el restaurant. Quan sortim ja està plovent. Hem tingut sort, doncs hem pogut gaudir de tota la sortida, sense pluja.



Sortida circular
Distància recorreguda              13,8 km.
Desnivell acumulat                    863 m.
Temps efectiu, sense parades   5 h.

Enllaç a la traça   http://es.wikiloc.com/wikiloc/view.do?id=8413089

Enllaç al àlbum de fotos de Eduard
https://plus.google.com/photos/111299868802890492636/albums/6090048131461554625?authkey=CKCYjZ3YieiejgE

Enllaç al àlbum de fotos de Jordi
https://plus.google.com/photos/112587776376115529259/albums/6090575027139675601?authkey=CIPE2ZDl0e-mlAE

BON PAS.- Garrotxa. puig de Bassegoda, des de coll de Teia (Albanyà)

Aproximació per autopista fins a Figueres Nord, per desprès agafar la carretera a Llers i Albanyà, pujant uns 7 km. de pista asfaltada, dire...