20170705

Llacs de Bacivèr - Llacs de Marimanha - Clòt der Os

Preciosa travessa pels llacs propers a l'estació de Beret. Sortim de Salardú, en direcció al port de la Bonaigua. Seguim la indicació cap a l'estació de Baquèira Beret. Abans d'arribar-hi, agafem una desviació a la dreta, indicada cap al pàrquing de l'Orri.
Del aparcament sortim caminant direcció E, deixant les taquilles a ma esquerra. Deixem la pista a la nostra dreta i seguim pel mig del herbat per anar a buscar un camí que s'entreveu i que quan hi arribem, està definit perfectament. Anem seguint pujant direcció E pel costat del petit barranc del riu Malo. El camí va passant entre pins i falgueres, girant cap al SE.
Trobem un camí que surt a la dreta, que es dirigeix directe als estanyols de Baciver de Baish. Seguim  cap a l'esquerra, girant a N i fem trams de sender i el que sembla una pista d'esqui i finalment arribem a pla, on ja tenim a la vista el llac Baciver de Baish. Ens hi acostem, per fer-hi fotos. Al fons, podem distingir la carena d'Escornacràbes i el Tuc de la Llança. Seguim el camí que va pujant direcció E fins a trobar el primer dels llacs Bacivèr. En passem a la vora de varis, fins arribar als principals, els Estanhs de Naut de Bacivèr i el camí passa entre mig dels dos més grans. Des dels llacs, es veu perfectament el pas de la Ferradura ó Coll de Marimanha, per on hem de pujar Està entre el tuc de Bacivèr (esquerra) i el de Marimanha (dreta). 
Anem seguint el camí, definit amb fites, fins al peu de la forta pujada. Aquí, tirem entre els blocs de pedra, per anar a buscar més amunt la zona herbada, per on acabem de pujar fins a dalt. Fem un descans i mentre, alguns pugen al cim de Bacivèr.
Des del coll, tenim vista a les dos vessants, la de Bacivèr i la de Marmanha, amb els seus llacs. Hi ha una magnífica vista als cims del entorn i al nord, destaca la silueta del Mont Valier.
Baixem cap a la vessant Marimanha, fent una diagonal cap al contrafort de l'esquerra, per desprès anar baixant entre herbat i blocs de pedra, sempre direcció E fins a baix i desprès NE cap al estanh superior de Marimanha i anem passant entre els llacs per una zona amb molt bloc de pedra. Ens parem a dinar a sobre del estanh inferior de Marimanha, ja que desprès tenim de continuar pujant.
Hem travessat el desguàs de l'estany intermedi, i remuntem direcció NO pel contrafort del altre costat de riu, quedant l'estany a baix a la dreta. Fem cap a una coma molt ampla, per on anem pujant per l'herbat fins a la part final, que s'estreteix i es molt empinada, on s'ha d'anar amb compte de no relliscar. Finalment, estem a la Collada del Clòt der Os. Es troba entre el Tuc de Beret (dreta) i Tuc d'Estanhs (esquerra) mirant cap al oest.
Des de aquí dalt, també hi ha una magnífica vista sobre les muntanyes que envolten el Pla de Beret i els llacs del Clòt der Os. També ens adonem que el camí que hi ha dibuixat al mapa, no està definit i la baixada, es encara més dreta que el vessant per on hem pujat.
Quan ho tenim decidit, comencem a baixar decantant-nos un xic a l'esquerra d'on ens trobem, anant a buscar la vora del contrafort, per on ens sembla que baixarem millor. Poc a poc, ho anem fent, ajudant-nos fins i tot del cul a terra, fins arribar al punt on ja ens sentim tots més segurs. Quan ja som a prop dels llacs, deixem el camí que hi va i ens decantem cap a la dreta NO i sense perdre alçada, anar a passar sota els telecadira i acabar de baixar a l'estació de Pla de Beret, on ens espera el bus.

NOTA: Aquest tram final, de pujada cap al coll del Clòt der Os i principalment el de baixada, cap als llacs del mateix nom, NO ES APTE per a persones que tinguin vertigen i no aconsellable si no s'està acostumat a camins difícils de muntanya. 
Es podria fer igualment la sortida, seguint per un camí que baixa cap al Marimanha inferior i segueix cap al NE seguint pel costat del riu que desguassa del llac, fins a trobar la pista de Montgarri, on podria esperar algun vehicle.



Sortida de travessa
Distància recorreguda    12,8 km.
Desnivell acumulat        955 m.
Temps efectiu, caminant 7 h. 30'











Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

COLLA ISARD.- Ripollés: Campelles-coll de la Coma Ermada-forat de St. Ou-St. Pere i Santuari de Montgronny-Gombrén.

Una complerta travessa, des de la vessant nord a la sud de la serra de Montgrony. Fem l'aproximació amb el bus de TEISA, com ara ho fem ...