20170225

Vallter a Roca Colom, amb neu

Sortida DE CAMPRONS I RAQUETES DE NEU, programada per a la Colla l'Isard.
Aquest any, cal aprofitar la neu que tenim al Pirineu. La sortida programada per la Colla, l'hem ensopegat molt bé per la quantitat de neu i l'estat de la mateixa.
Ens apleguem 10 companys de Colla i sortim cap a Vallter, on per arribar-hi i aparcar ja ens toca fer cua, i deixar el cotxe, un xic més avall de Vallter 2000.
Comencem a caminar, i ens dirigim cap a la part alta i passem al darrera de les edificacions, direcció N. Aquí ja hi ha un tou de neu en molt bon estat per caminar. Ens calcem els crampons i seguim el GR. Quan ja som al lloc on enfilaríem cap a la Portella de Mantet seguint a N, fem un gir cap al SE seguint la traça del GR 11.6 que ens puja cap al Camp Magre Petit, on deixem el GR i seguim per la carena (E i SE) cap al Pic de Coma Ermada. Seguim fins a la Collada de la Llosa i el vent que bufa quan volem pujar al Pic de la Llosa, en fa plantejar de flanquejar-lo pel nord a mitja altura i ens dirigim a Les Roques Blanques. Desprès baixem fins a la Portella de Concròs i emprenem la pujada a la Roca Colom. 
Avui, cal dir que la visió de tots els pics coneguts, plens de neu, ens fan embadalir davant d'aquest espectacle. El Canigó, Costabona, les Esquerdes de Rojà, Els Gra de Fajol, Bastiments, Pic de la Dona, Bacivers. No deixaries de mirar.....
Ens en tornem a la Portella de Concròs i ara, fem un canvi de crampons a raquetes i seguim més o menys la direcció del GR 11.6 passant pel Camp Magre fins a la Portella de Morens, on un xic més enllà fem un gir cap a (NO) per anar fins a la Portella de Mantet i fem la baixada pel Clot de la Portella, fins al punt on al matí ens hem desviat. Continuem baixant fins a l'estació, on donem per acabada esta bonica diada.



Sortida circular
Distància recorreguda  11,9 km.
Desnivell acumulat       619 m.
Temps en moviment      6 h. 15'


Àlbums de fotos:

20170223

DIADA FESTIVA pels Caminants dels Dijous: Caminadeta per Anglès i CALÇOTADA!

Avui, ha estat el dia triat, per fer la Festa de la Calçotada de la Colla. Això sí, prèvia caminadeta per fer gana, pels voltants de Anglès.
A proposta del amic Joan, deixem els cotxes a la zona de La Farga, al camí que va cap a Can Planes. Seguim aquest camí, passem a la vora de la casa i uns 200 m. més enllà, deixem la pista i agafem un camí que ens porta direcció N, cap a una zona urbanitzada prop del Pla d'Avall. El camí fa un gir cap al S, i passem a la vora de Can Casalet. Desprès, a la cruïlla de pistes, seguim la de l'esquerra (a dreta aniríem a La Casa Vella). Seguim sempre direcció sud, fins a la riera de Sant Pere, on girem cap al est, passant a la vora de Can Canals i anem a trobar la pista que va a Can Baró, quan hi sortim girem a la dreta (SE) i desprès anem baixant cap a sud. Passem a prop de Can Nova d'en Feliu i anem cap a l'ermita de Sant Pere de Sestronques. Desprès, agafem camí cap al (SO) i passem prop de Can Rossinyol, on ja anem girant cap al (NO) pujant cap a la Serra d'en Planes, des d'on tenim a la vista Bonmatí. Anem baixant direcció nord, apropant-nos a La Farga i al lloc on hem deixat els cotxes.
Desprès, ens reunim amb la resta de la nostra gent, per dirigir-nos a can Joan. A partir d'aquest punt, queda tot en una festa privada de la Colla dels Caminants dels Dijous, que només es pot qualificar com una gran diada, que amb bona salut, intentarem anar repetint de tant en tant. Aquest any, n'hem estat 29 els que ens hi hem aplegat.



Ruta circular
Recorregut           10 km.        
Desnivell              223 m.
Temps en moviment  2h.30'


20170216

El Comanegra, des de la vall d'Hormoier

Una exigent sortida per la Garrotxa. Ens desplacem per Oix direcció Beget, fins al Pont d'en Quelet, on entrem per la pista asfaltada que surt a la dreta de la carretera i la seguim fins a un punt on ens sembla que podem deixar els cotxes. Desprès veiem que es poden deixar més endavant, a l'altura del entrador que va a Cal Noi.
No en faré una descripció detallada, perquè cal conèixer el camí, saber orientarse amb un mapa o anar amb una traça carregada al GPS.
Seguim la pista durant uns 700 m. per desprès agafar el desviament a l'esquerra de la pista que va cap a la finca el Barrancot. Desprès, agafem camí direcció NE passant per sota la casa. El camí té pintura verda i anem pujant en paral·lel al clot del Barrancot fins a els Racons, on el camí fa un gir cap al NO, sempre pujant pel mig de les alzines. Passem per la font de la Figuera i anem a sortir a la pista, que seguim a l'esquerra, direcció O fins al pujant que surt a la dreta, uns 250 m. més enllà. El camí ens puja cap a La Figuera (en runes), passem sota el Puig del Morro i anem al Coll dels Terrers, on més enllà agafem a l'esquerra una drecera que ens porta directament al Coll Ferriol. Seguim direcció NE i anem a parar a la Bassa de Monars.
Aquí agafem camí marcat (taronja i verd) i dreceres que ens pugen fins al cim del Comanegra. Desfem camí fins a la Bassa i desprès ens decantem cap a l'esquerra (E), baixant direcció Monars, pels Cingles d'en Vilà i arribem al corral de Mas Mitja, on fem una paradeta per dinar.
Continuem baixant fins al prat, on fem un gir a la dreta (O), i anem a buscar el baixant cap als Cingles de la Costa, on hi trobem un baixant a l'esquerra (S) que seguim, fent més avall un gir a la dreta (O), al lloc on hi ha rames de boix, tallades al terra. Seguim baixant cap al Pla del Bou i desprès direcció sud, passem a la vora de la Gurata (en runes) i anem a para al Coll de Salarsa, on seguim baixant direcció sud, per desprès fer un gir a la dreta (O) i anem seguint aquesta direcció, tenint a la vista el Barrancot, que ara ens queda més lluny que a la pujada, ens hi anem apropant fins a trobar el camí per on hem pujat, que ja desfem fins als cotxes.



Sortida circular
Recorregut            16,4 km.      
km.,Desnivell          1.235 m.
Temps caminant       6 h. 30'

Enllaç a la traça      https://es.wikiloc.com/wikiloc/view.do?id=16468759

Àlbum de fotos Joan:
https://drive.google.com/drive/folders/0B1mRjSAhNf7nQ1RxV2VPczRNSVE?usp=sharing

20170211

Osona: Volta pels Castells de Centelles.

Sortida amb la Colla Isard, de Bescanó.
Deixem els cotxes, direcció a S. Feliu de Codines, quan ja estem a les ultimes cases que hi ha, a ma esquerra de la carretera. A la dreta, hi ha un petit espai per deixar-hi varis cotxes. Avui, ens ajuntem divuit caminants de la Colla.
El camí de sortida el trobem només retrocedint uns passos i a la nostra esquerra surt una pista asfaltada. Als pocs metres, segueix un altra pista sense asfaltar i marcada am grog, que es la que seguim. Aquest camí va pujant direcció a la cinglera, fins que acaba convertint-se amb corriol (pintura groga) que ens va enfilant i girant direcció sud. Aquest corriol, te uns passos on està equipat amb cables i graons de ferro a la roca, perquè sol haver-hi gel i seria perillós. Finalment arribem a dalt al Morro de Porc. 
Passem una tanca que hi ha i per darrera la roca, acabem pujant a sobre la cinglera del Morro, desprès baixem per l'altre costat fins a la raconada de la vall i en lloc de seguir el camí indicat cap a Puigsagordi, girem a l'esquerra, direcció SO, per anar a trobar el Corral de la Rovira. Passem fins a Coll d'Arenes i a la cruïlla, agafem el camí que baixa direcció oest, al altre costat de la pista asfaltada, deixant-lo uns metres mes avall per seguir un sender que ens porta fins a la Font de la Sauva Negra. (També s'hi pot anar, seguint baixant uns metres més per la pista i agafar un camí que surt cap a l'esquerra i també hi fa cap).
Seguim el sender des de la font que ens puja fins a un camí, que seguint-lo a la dreta ens portaria a la Casanova del Castell. Natros, agafem el que puja cap a l'esquerra i ens porta al Collet de la Terma o també anomenat de Sauva Negra. Seguim, baixant direcció SO i fem cap a un prat que seguim, anant a sortir a un prat més gran amb bones vistes a baix la vall i també ja, al castell de Castellcir. Anem resseguint la cinglera, girant cap al O i agafem un corriol, que seguint-lo i passant alguna tanca, ens porta de dret al castell de Castellcir o de la Popa, per la forma singular de la roca on està assentat. Es tracta d'un castell romànic, documentat des del 1014, en una època anterior, se'l coneixia com a Castell de Tenes. Es troba a la comarca del Moianès.
Desprès de la visita, seguim el camí que baixa cap a la dreta, primer direcció NE i desprès E, que ens porta fins a Coll de Prims i des d'aquí cap a La Rovira dels Cerdans. Seguim baixant per la pista fins que arribem a un punt, on a la dreta surt un camí tancat amb una cadena, i seguint-lo ens porta fins al Castell de Sant Martí. Es una fortificació medieval on la major part de l'estructura es dels segles XV o XVI, però com a castell ja estava documentat, des del 898, com a Castell de Sant Esteve. Donem la volta a tota la paret del castell, per la part de la cinglera i tornem on estava el pont d'entrada. Aquí fem parada i aprofitem per dinar.
Desprès desfem camí fins a la pista, que ens va baixant direcció N, cap als Emprius des d'on encara tenim una bonica panoràmica del castell, si mirem enrere. Quan la pista va girant cap al est, i abans que enfili cap al SE, a ma esquerra hi surt un corriol que puja uns metres i a dalt ja hi trobem marques grogues. Seguim aquest camí, que planeja força i en suau baixada passa pel Racó de la Guilla. Trobem a la dreta un camí que ens baixaria a la carretera, seguim a l'esquerra pujant, i sortim a tocar la masia de la Rovira de Baix. Quan trobem la pista que ja ens portaria a la casa, tornem a girar cap a l'esquerra planejant. Més endavant deixem el camí pintat de grog (encara que si hi continuem, també aniríem a parar a trobar el camí per on hem pujat al mati) i baixem per la dreta, passant per un terreny en pendent, per on s'hi filtra aigua. Ja som a les Vinyes del Gall i seguint direcció N, de seguida trobem el camí per on hem pujat. Només ens queda desfer-lo per arribar als cotxes.



Sortida circular
Recorregut         16,3 km.          
Desnivell            647 m.
Temps caminant    5 h.


Àlbums de fotos








20170209

Garrotxa: Coll de Beç - Els Trulls - Lliurona - Escalers - L'Orri

Una molt bonica sortida per la Garrotxa profunda. Cal advertir que, per resseguir-la cal estar molt acostumat al seguiment de vells camins, semi-perduts en algun tram. Hem tornat a refer algunes fites, però lo millor es portar la traça del gps carregada.
Sortida des del Coll de Beç, baixant per un camí que hi ha a la dreta de la pista, direcció NO i desprès girant a E, sempre baixant. Quan ja som a baix i hem passar el torrent de l'Orri, uns metres més enllà, sur un camí que puja a l'esquerra i que agafem per acostar-nos a la cova de l'Orri. (Hem de pujar pel camí fins a trobar una corba tancada a l'esquerra. Per la dreta de la pista, baixa un corriol, que ens porta directament a la cova). Tornem a desfer camí fins prop del torrent.
Anem seguint el camí. on trobem alguna marca groga, va planejant i baixant direcció est, fins a trobar el torrent de Lliurona. A partir d'aquí, tornem a guanyar alçada pel camí. Hi ha un punt, on per l'esquerra fem una drecera per un corriol, per tornar a sortir més amunt al camí. Continuem pujant fins arribar als Trulls, un grup de cases en runes. Hem d'estar atents, perquè per la part esquerra del camí,  puja un corriol amb fites, que hem d'agafar, pujant cap a la Collada dels Trulls. Desprès, planegem i baixem fins al Clot de la Roca, on tornem a creuar el torrent de Lliurona i anem pujant ja de cara a Lliurona, passant per can Vim, i anem a sortir a Sant Andreu a dintre el poble, on hi ha gent que hi viu i està reconstruint algunes cases i equipaments.
Seguim fins al coll de la Creu, per anar a veure les vistes a mar i retrocedim per seguir la carretera direcció a Albanyà, fins al Casalot, una masia que hi ha a la vora de la carretera. 
Desprès seguim la carretera direcció Albanyà, durant uns 800 m., passant pels Amorriadors i agafem a l'esquerra una pista direcció S, i que desprès gira, tot planejant, cap a SO passant pels camps del Ermadà. Al altre costat dels prats, hem d'anar a buscar un sender que comença a baixar suaument direcció oest i uns 500 m. més enllà hem d'agafar un corriol que surt cap a baix, a l'esquerra.
A partir d'aquí comença la dificultat de resseguir camins. Només anirem trobant alguna fita que hem refet, i ens serveix per enfilar els Escalers de can Barral, que ens baixaran fins al riu Borró. Quan hi arribem, girem a la dreta uns metres, per anar a veure el Gorg Blau. Desprès, hem de passar pel riu (sec), uns 40 m. i a la dreta, veiem pintada de vermell una fletxa a una pedra. Hem de girar a la dreta i entrem de cara a un altre gorg, que segons documentació aportada pel company Pau Allué, es el gorg de Polí (ara sec) i el Salt de la Pollina. Hem de buscar, i a l'esquerra s'endevina un corriol, al principi brut, però que de seguida trobem una pintada vermella a una pedra al terra i ja es veu, fresat, el corriol que puja. Anem pujant seguint les marques vermelles i ens hem d'anar arrimant cap a la dreta, a prop de les roques que hi tenim. Veurem fites i hem d'anar seguint-les, però sempre cap a la paret, pujant l'escaler i desprès arribem a una zona que hi fa un replà. Hi ha una fita, i a la dreta hem de seguir unes pintades blaves, que segueixen per la paret de roca, donant-li la volta. Seguim el corriol i més amunt, trobem una cruïlla, on per l'esquerra es veu una traça, que seguim direcció S, deixant el camí més fresat (que també ens portaria a l'Orri). Acabem de pujar pel costat d'un filat i ja tenim molt a la vora l'Orri, però ens parem abans per dinar.
Seguim desprès, vorejant la casa i per la pista, ja ens arribem fins al Coll del Beç.



Sortida circular
Recorregut         18 km.
Desnivell            760 m.
Temps caminant    5 h. 30'


Àlbums de fotos:

20170202

Tavertet: Puig de la Força - Morro de l'Abeia - lleixes de Balà - Salt del Molí

Una bonica volta per la zona dels cingles de Tavertet. NO APTA PER PERSONES AMB VERTIGEN.
Comencem a caminar direcció sud oest, per la pista que va cap a la cinglera. L'anem seguit fins a una cruïlla, on fem un gir a l'esquerra (SE) per aproximar-nos al costat de la cinglera, a la vessant del pantà de Sau, direcció a Mas Castell. 
Passem pel costat del pujant de la Canal de Castell (que ve des de baix al pantà, pel GR 2 i per aquest camí puja fins a dalt la cinglera),  i seguim pel camí,  arribant al mirador que hi ha. Continuem pel camí, fins arribar al pal indicador que hi ha a l'esquerra de la pista, que ens anuncia el baixant cap al Puig de la Força.
Baixem pel corriol, passant per la Bauma dels Moltons, i una vegada arribats al coll, pugem cap al Puig de la Força per gaudir de la vista al pantà de Sau i també cap al salt del Noguer. Aprofitem per fer un descans i esmorzar.
Desfem el camí de pujada fins al coll i agafem el corriol que baixa, primer direcció nord en forta pendent, per desprès girar a SO. El corriol es ben fresat i ens baixa ràpidament, fins arribar a una pista. La seguim uns 30 m. a la dreta direcció O, i comencem a baixar per un corriol on trobem alguna fita i que anem seguint, baixant fins arribar a una segona pista que ja es molt prop del aigua del pantà. Anem seguint-la direcció nord fins que la pista es converteix en corriol que ens porta fins al riu, a la cua del pantà. Travessem el riu i comencem a pujar per un camí de forta pendent, però amb moltes llaçades que ens permet guanyant altura ràpidament. Quan ja estem a uns 630 m. d'altura, arribem a un punt on el camí que pugem es bifurca a dreta i esquerra, on hi ha una fita grossa (a partir de aquí ja trobem marques de color grog). A la dreta aniríem a la lleixa de Balà, que desprès agafarem. A l'esquerra, seguim pujant cap a dalt el morro d'Abeia, una altre mirador sobre el pantà i la cinglera de l'Abeia. Hi estem una estona, fent un descans, fotos i gaudint de la vista.
Desfem camí fins a la bifurcació (compte que primer en trobem un altra, que només va cap a una balma - hem de seguir les marques grogues). Quan hi arribem, seguim direcció a les lleixes i coves de Balà. El camí va resseguint tota la cinglera i en algun tram està força perdut, per arbres caiguts. Anem passant i la nostra referència ha de ser, no allunyar-nos molt de la paret. Finalment fem cap al pas de les escales (hi ha unes escales metàl·liques agafades a la paret) i cal baixar uns 6 metres, fins a un altra lleixa. La seguim fins arribar al salt del Molí Bernat. Aquest últim tram, la senyal del gps es perd força sovint. Quan arribem al Salt, hi passem per darrera, per dintre la balma. Fem parada de dinar i seguim el camí que en una forta pendent i fent llaçades, ens puja directament al poble de Tavertet, on tenim els cotxes.



Sortida circular
Recorregut        10,6 km.
Desnivell           747 m.
Temps, caminant  6 h. 13'

Enllaç a la traça (ADVERTIMENT: la traça, a la zona propera al Salt del Molí Bernat, l'he tingut de retocar, perquè degut a la pèrdua de senyal, per les baumes, hi havia molta distorsió):  
https://es.wikiloc.com/wikiloc/view.do?id=16308168

Àlbum fotos Joan:
https://drive.google.com/drive/folders/0B1mRjSAhNf7naC15bWRMalFGWU0?usp=sharing
Fotos Jordi:

COLLA ISARD.- Ripollés: Campelles-coll de la Coma Ermada-forat de St. Ou-St. Pere i Santuari de Montgronny-Gombrén.

Una complerta travessa, des de la vessant nord a la sud de la serra de Montgrony. Fem l'aproximació amb el bus de TEISA, com ara ho fem ...